Efter hand som arbetet med att utforma våra nya skolor på Heden och Bratteberg fortskrider dyker det upp frågor. För att tydliggöra och undvika missförstånd svarar vi här på de vanligaste.
Hur kommer eleverna att placeras på de respektive skolorna? Finns någon form av valmöjlighet?
Vi planerar för en kapacitet på 200 elever i årskurs 7-9 på vardera skola. Ungefär hälften av kommunens högstadieelever bor på Hönö och Fotö. Och den andra hälften fördelas således över de andra åtta öarna. Precis som idag kommer ni som familj att kunna önska er till en skola. Vid placering skall elever som önskar plats på en skola i närområdet ges förtur.
Hinner ni verkligen bygga klart på så kort tid?
Tidplanen är upprättad i samråd med fastighetsägaren ÖBO och entreprenören NCC och förutsätter ett nära samarbete med oss som hyresgäster, fram till inflyttningsdagen.
- februari 2015 börjar ersättningslokaler placeras ut på Bratteberg.
- april 2015 är det klart för inflyttning i ersättningslokaler.
- maj 2015 rivs huvudbyggnaden på Bratteberg.
- sommaren 2015 påbörjas byggnation på Heden och Bratteberg.
- augusti 2016 är det inflyttningsklart i Hedens nya förskola och skola.
- årsskiftet 2016-2017 börjar verksamheten i nya lokaler på Bratteberg. Då rivs även C-huset.
Skall skolorna ha profilering?
Det finns inget beslut från politiker eller skolledning om att skolorna skall profilera sig. Idén fanns med i ett tidigt skede men är alltså inte aktuellt längre.
Kommer det att bli skolor med öppna planlösningar utan innerväggar?
Programgruppen har besökt olika typer av skolor i Västsverige. Vi har också tagit del av utmanande skolhusarkitekter som Anna Törnquist och Rosan Bosch. Våra nya skolor i Öckerö kommer att ha både öppna planlösningar och rum av olika storlekar där man kan stänga om sig.
Blir det dålig akustik om det är högt i tak?
När vi ställer frågan till våra arkitekter på KUB får vi veta att det nu för tiden går utmärkt att kombinera rymd och högt i tak med god akustik.
Är det inte otryggt att blanda stora och små barn?
De kommuner och friskolor som skapar F-9 skolor gör det ofta för att man anser att det blir en lugnare miljö när man blandar stora och små barn. Relationerna blir tillåts bli långvariga och hållbara. I vårt fall kommer både Heden och Bratteberg att ha cirka 200 elever årskurs 7-9 vilket också förväntas ge en tryggare skola.
Vad säger forskningen om för- och nackdelar med F-9 skolor?
Det finns ringa forskning som gäller skolorganisation och skolhus. Beslutet om Framtida skollokaler är ett helhetsgrepp för en hållbar skolorganisation över tid i kommunen och grundar sig på berövad erfarenhet från referensskolor så som det beskrivs i Programförutsättningar.
Hur får vi en kreativ utemiljö för både yngre och äldre barn?
Budget är avsatt för att göra om båda skolgårdarna. Barn och ungdomar kommer att involveras och en landskapsarkitekt kommer att anlitas. Genom omdisponering kommer den effektiva ytan för barn att leka och lära på att öka.
Hur blir det med skolrestauranger?
Det kommer att vara möjligt för alla att äta i skolrestaurang men de som vill skall kunna äta i hemvisten. De små barnen skall ha närhet till köket för att underlätta transporter.
Vad händer med idrottshallarna?
I nuvarande plan skall båda idrottshallarna vara kvar. Hallen på Bratteberg har ett underhållsbehov och det är fastighetsägaren som ansvarar för det. Prästängen med Göstahallen kommer även fortsättningsvis att vara ett komplement.
Hur blir det med arbetsmiljön för oss som arbetar i skolan.
Det kommer att finnas arbetsrum ute på avdelningarna och ett gemensamt personalrum för alla anställda med kök, omklädning och dusch
Kommer det att finnas specialsalar och utrustning?
Det blir rejäla specialsalar med hög utrustningsnivå för musik, bild, slöjd, NO och Hem- och konsumentkunskap. Lärarna i dessa ämnen kommer att vara delaktiga i utformningen.
Hur kommer eleverna att placeras på de respektive skolorna? Finns ngn form av valmöjlighet?
Hej Charlotta
Tack för din fråga. Den är viktig men vi har inte slipat färdigt på detaljerna ännu. Vi planerar för en kapacitet på 200 elever i årskurs 7-9 på vardera skola. Ungefär hälften av kommunens högstadieelever bor på Hönö och Fotö. Den andra hälften fördelas således över de andra åtta öarna. Precis som idag kommer ni som familj att kunna önska er till en skola. Vid placering skall elever som önskar plats på en skola i närområdet ges förtur.
Vilket i praktiken innebär att Öckerö-elever med närliggande öar kommer att hamna på Bratteberg och Hönö-Fotö-elever på Heden i och med närhetsprincipen? Den viktiga integreringen som vi har idag kommer med ert förslag att försvinna och man cementerar ytterligare de fördomar m.m. som redan finns hos barnen upp till sjätte klass, hade vår dotter, som nu går sista terminen i nian, fått bli placerad ihop med sina gamla klasskamrater så hade hon garanterat inte gått kvar i den kommunala skolan på Öckerö. Bra, då vet jag vad jag ska ta ställning till, dvs skola utanför kommunen mvh Charlotta Johansson, med barn på Bergagårdsskolan i dagsläget
Det är kommunfullmäktige som beslutat om två F – 9 skolor, efter att frågan utretts och diskuterats under en tioårsperiod. De skäl som du anger mot beslutet är identifierade och analyserade. Men högsta beslutande organ i kommunen har trots det gjort en annan bedömning om vad som är långsiktigt och hållbart när det gäller våra barns lärande.