Hem » Framtida skollokaler

Framtida skollokaler

Här samlar vi allt material som programgrupperna för Framtida skollokaler på Heden- och Brattebergsområdet arbetar med. Du hittar även även inspiration och andra exempel på skolhus. Vi vill bygga för framtiden. När Heden- och Brattebergsskolan omformas till två likvärdiga enheter för barn från 1 till 16 år skall trygghet, lust och kvalitet styra arbetet.

Trygghet

Förskola och skola skall genomsyras av öppenhet och vikänsla. Det skall vara ljust och högt i tak med möjlighet till insyn och överblick. Centralt i anläggningen skall finnas rum för gemenskap. Verksamheten kommer att delas in i olika avdelningar utifrån ålder. Varje avdelning har sin bas i ett hemvistområde. Hemvistområdena är fördelade runt ett centralt nav. I hemvistområdet skall det finnas möjlighet till lek, laboration, lärande, måltid, vila och enskildhet. Särskild vikt skall läggas vid förvaring av personliga ägodelar för stora och små barn. Alla vuxna ingår i arbetslag som har arbetsrum centralt i hemvistområdet. Alla vuxna har ett gemensamt personalrum.

 Lust

Lärande förutsätter lust och nyfikenhet. Vår skola skall locka fram det allra bästa hos varje individ. Då måste den vara ett erbjudande. En plats för undersökande, experimenterande och konstruerande. Det skall finnas små rum och stora rum. Det skall vara specialiserade rum och generella rum. Vi behöver väl utrustade lokaler för praktiskt- estetisk lärande. Arbetet i verkstäder, studios och ateljéer skall vara synligt. Utemiljön skall också inspirera till lek och stödja läroplanen. Vi tror att såväl Heden som Bratteberg kan vinna på att arbeta utifrån en profil.

Kvalitet

I vår verksamhet följer vi intresserat och deltar gärna i forskning om barn och ungas lärande och utveckling. Vi har en hög medvetenhet om vår pedagogik och utvecklar ständigt våra metoder. Våra hus skall också ha hög kvalitet. Genom att använda naturliga och vackra material, sinnlig och lustfylld gestaltning skapar vi lust i lärandet. Genom god fysisk planering och modern byggnadsteknik skapar vi ett hållbart lärande och god arbetsmiljö.

 

Tidsplan för projektet  

  • februari 2015 börjar ersättningslokaler placeras ut på Bratteberg.
  • april 2015 är det klart för inflyttning i ersättningslokaler.
  • maj 2015 rivs huvudbyggnaden på Bratteberg.
  • sommaren 2015 påbörjas byggnation på Heden och Bratteberg.
  • augusti 2016 är det inflyttningsklart i Hedens nya förskola och skola.
  • årsskiftet 2016-2017 börjar verksamheten i nya lokaler på Bratteberg. Då rivs även C-huset.

4 kommentarer

  1. Malin Eklund Högberg skriver:

    ”Vi behöver väl utrustade lokaler för praktiskt- estetisk lärande. Arbetet i verkstäder, studios och ateljéer skall vara synligt” Jag undrar vad som menas med den sista meningen, att arbetet i verkstäder, studios och ateljeér ska vara synligt. Jag hoppas att ni menar att det ska finnas goda möjligheter att visa upp vad leverna åsadkommit i de praktisk-estetiska ämnena. Meningen kan även tolkas som om att alla förbipasserande i korridoren utanför ska kunna titta in på pågående undervisning i de praktisk-estetiska lokalerna. Jag har arbetat som bildlärare i över 20 år på ett flertal skolor och kan tyvärr konstatera att praktisk-esetiska klassrum inte bör ha fönster ut mot korridoren så att förbipasserande kan titta, knacka eller på annat sätt distrahera undervisningen. Det brukar sluta med att papper får tejpas upp för fönstren. Trevlig tanke i teorin men riktigt dålig i praktiken.

    Mvh

    Malin Eklund Högberg
    Lärare

    • torbenferm skriver:

      Det lustiga är att jag som skolledare i Partille och Öckerö kommun under 25 år haft glädjen att uppleva just hur väl det fungerar med öppenhet och insyn i skolhus. I mina skolhus har barn inte uppfört sig dåligt för att det funnits möjlighet att se vad som pågår i angränsande rum. Tvärtomt de blir lugna och trygga.

  2. Malin Högberg skriver:

    Hej Torben!

    Vad trevligt att du som skolledare har fått upplevelsen att det är trevligt med insyn i klassrummen. Som lärare under 21 år är min upplevelse att insyn i klassrum upplevts som mycket störande för dem som vill ha arbetsro inne i klassrummet. Det brukar lösas genom att planscher och teckningar tejpas fast för fönstret för att hindra insyn. Är det bara de praktisk-estetiska klassrummen som kommer att ha fönster för insyn från korridoren eller är det lika intressant att titta in under pågående lektioner i matematik och svenska? Vid redovisningar så vet jag av erfarenhet att de flesta elever tycker att det är fullt tillräckligt med klassen som publik. Vem tror du vill ha ett gäng elever som står och tittar in från korridoren? Har insyn i klassrummen förankrats hos elever och pedagoger eller är det din erfarenhet som skolledare eller att det är estetiskt tilltalande som ligger till grund för beslutet om insyn i klassrummen från korridorerna? Mvh Malin Högberg

    • torbenferm skriver:

      Ja, det är både pedagogiskt och estetiskt gynnsamt. Ser ingen motsättning. Det handlar i grunden om inställningen till mänskliga möten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: